Tästä kreikkalaisesta herkusta saa helposti maidottoman version. Korvaa maito kauramaidolla ja jätä juustoraaste pois. Itse käytän vuohenjuustosta tehtyjä juustoja, sopivat minulle, vaikka lehmänmaidosta tehdyt eivät sovikaan.

perunaa noin kilon verran
1-2 munakoisoa

Jauhelihakastike:
loraus oliiviöljyä
400g lampaanjauhelihaa (voi olla naudanlihaakin)
3 valkosipulinkynttä
1 punasipuli
1 iso purkki tomaattimurskaa
mustapippuria
suolaa

Valkokokastike:
4 dl maitoa (tai kauramaitoa)
2 dl ruokakermaa (tai kaurakermaa)
n. 1 dl vehnäjauhoja
n. 50 g voita tai maidotonta margariinia
suolaa
valkopippuria
(1-2 dl juustoraastetta)

(1 kananmuna vispattuna)

Kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi munakoisot ja ripottele viipaleille suolaa. Anna viipaloiden itkettyä jonkin aikaa. Kun viipaleista irtoaa nestettä, kuivattele niitä talouspaperilla.

Valmista jauhelikastike. Kuullota sipuleita oliiviöljyssä, lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää tomaattimurska ja mausteet. Anna hautua n. 10-15 min.

Valmista valkokastike. Laita kattilaan rasva ja anna sen sulaa miedolla lämmöllä. Lisää vehnäjauhot ja sekoita mössö tasaiseksi. Vispaa joukkoon maito ja kerma. Anna kiehahtaa, kunnes kastike sakenee. Lisää mausteet. Ota kattila liedeltä ja lisää juustoraaste. Sekoita. Vispaa joukkoon halutessasi kevyesti vispattu kananmuna.

Kuullota oliiviöljyssä munakoisoviipaleet. (tulee parempi maku, kun ne on kuullotettu)

Lado uunivuokaan vuorotellen perunaa, munakoisoviipaleita, jauhelihakastiketta ja valkokastiketta. Laita viimeiseksi kerros valkokastiketta.

Kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla n. 1 tunti tai kunnes peruna on kypsää.

Bon appetit;)!